Kuchyně je dobrým místem, kde můžeme hledat nějakou první pomoc při nevolnosti nebo nějaké bolesti. Již naši předkové věděli, že některé koření se nepoužívá jen k ochucení pokrmů, ale působí jako lék. Nejinak je tomu například u kurkumy, která statečně bojuje proti zánětům v těle. Skutečně jsou výrazné a vědecky potvrzené studie, že kurkuma jako lék je naprosto ideální a to nejen kvůli tomu, že má protizánětlivé účinky. Za všechno může látka v ní obsažená a to je kurkumin. Je pravdou, že konzumace se musí provádět s určitým omezením, ačkoliv nikdo jí nesní po sáčcích. V malém množství totiž skvěle podpoří trávení, při větší konzumaci způsobí pravý opak a to je nadýmání, které může provázet nevolnost a bolesti břicha.
S čím ale bezpečně pomůže:
- Střevní záněty – stačí přidat do pokrmu, nejen, že zvýrazní jeho chuť a také přidá barvičku, ale i jako koření zmírňuje například chronické, ale i akutní záněty ve střevě.
- Když bolí klouby, tak to není nic příjemného. Je pravdou, že zde se názory uživatelů trochu liší a kde jednomu pomůže od bolesti, dalšímu ji dokáže jen zmírnit. Ale pokud budeme upřímní, tak je to i s působením chemické léčby. Nicméně kdo má problémy s artritidou, tak ji může vyzkoušet. K dostání je i v tabletách.
- Kurkuma https://www.nakliceno.cz/blogo-zdrave-vyzive/kurkuma-jako-lek-pro-vnitrni-i-zevni-pouziti/ dokáže pomoci snížit nebo i zčásti zabránit ukládání nežádoucích procesů, které vedou k Alzheimerově chorobě.
- Rakovina je strašák pro většinu lidí, nicméně tento zlatavý prášek do značné míry chrání proti vzniku zhoubného bujení. Zde je opět v akci proti nádorovým buňkám již zmínění kurkumin.
Lidé ji používají již pár tisíc let a vědí proč. Nejen, že skvěle ochutí naše kuchařské dílo, ale je zkrátka pro naše tělo hotový poklad. Je ale pravdou, že je třeba používat takovou kurkumu, která bude vysoce kvalitní. Rozhodně by nás měl zajímat původ tohoto koření, kdy bude jeho zpracování ve vysoké kvalitě.